Bandymatch

Bandy

Ryssland/Sovjetunionen har vunnit två tredjedelar av alla bandy-VM (och Sverige de övriga utom ett, som Finland lyckades knipa) så det är definitivt en sport som uppskattas i Ryssland. De hävdar också att de var de som uppfann den, men därom tvista di lärde. Men det finns skriftliga uppgifter om en sport som har likheter med bandy i Ryssland från 900-talet, så även om de kanske inte uppfann bandy så har i alla fall sporten en lång historia där. Bandy är någonting som Parkenov IK sysslar med lite vid sidan av, utanför seriesystemet, även om vi pratat om att kanske försöka oss på en lite mer seriös satsning. Av rent praktiska skäl så kan det bli svårt, och vi får nog räkna med att mest vara åskådare snarare än utövare när det gäller bandy.

Uppgång och fall

Vi behöver väl knappast berätta om hur bandy spelas, då det ju är en klassiker även i Sverige. Modern bandy introducerades i Sverige i slutet av 1800-talet och blev snabbt populärt: många sportklubbar fungerade som så att om sommaren spelade man fotboll och på vintern bandy, även om ishockey sakta men säkert ökade sin popularitet tills den gick förbi bandyn någon gång på 1950- eller 1960-talet. Det faktum att det finns flera personer som spelat landskamper för Sverige i båda sporterna beror på just den uppdelningen. Eller snarare: alla tre sporterna, då ishockeyns ökade popularitet gjorde att det var vanligt att många sysslade med alla tre samtidigt, exempelvis Gösta "Knivsta" Sandberg.

Bandyns popularitet i Sverige får nog sägas ha stabiliserats vid det här laget, och kanske har det lite vänt så den är på väg att öka igen – vi hoppas det. Men en sak som är klar är att dess popularitet världen över är stigande. Antalet länder om deltar i bandy-VM, till exempel, blir bara fler och fler. Vid det första VM-et 1957 så deltog bara Sverige, Finland och Sovjetunionen. Numera så deltar exempelvis Japan, Kina, Somalia, USA och Tyskland. En betydligt bättre spridning, även om det knappast vore rätt att säga att bandy blivit folksport i de länderna – ännu.

Bandy på land

Bandy på is är inte den enda sortens bandy, och det kan väl knappast ha undgått någon att innebandyns popularitet exploderat under senare tid, i alla fall sett till antalet utövare, där det nog bara är fotboll som är populärare. Innebandy kräver ju heller inte mycket i form av utrustning för att komma igång med, och det krävs heller inte lika många spelare. Av alla lagidrotter så är det därför innebandy som vi mest ägnar oss åt, även om det inte är på så hög nivå. Men så rysk är ju inte innebandy, även om bandy är dess inspiration, utan det är en svensk uppfinning – VM i innebandy är ju en i princip intern affär mellan Sverige och Finland.