Gorodki
Gorodki är någonting som vi i Parkenov IK spelar väldigt mycket, och som också brukar vara populärt när vi bjuder in vänner och bekanta för att försöka värva nya medlemmar. Gorodki påminner lite om kubb, som ju de flesta nog har provat på någon gång, men det finns också en hel del skillnader. Men den som är bra på kubb brukar också ha lätt för att komma in i gorodki. Gorodki är en sport där det inte finns någon direkt tvekan om vad som är dess ursprungsland: Det är definitivt Ryssland, och sporten är belagd från 1600-talet, även om den nog är äldre än så.
Gorodki hade ursprungligen egentligen inga regler, och kan nog nästan sägas ha varit en lek snarare än en sport, men det ändrades 1923, och modern Gorodki skiljer sig därför från äldre tiders varianter. Det är ju i och för sig ingenting ovanligt: de allra flesta sporter utvecklas ju med tiden och blir till någonting annat än vad de en gång var. I vilket fall som helst, den sport som skapades 1923 är väldigt rolig att spela och någonting som vi sysslar en hel del med. Vi tror nog också att du som läser det här kommer att vilja prova det själv, när vi förklarat lite hur det hela går till!
Gorodki – rysk bowling?
Att säga att gorodki liknar kubb är inte direkt osant, men faktum är att det också går lika bra att jämföra det med bowling! Spelet går ut på att man ska kasta en kastpinne på en grupp med pinnar, och slå ut dem från ett markerat rektangulärt område med så få kast som möjligt. Inte helt olikt kubb, eller vad tycker ni? Eller bowling, där det ju också gäller att slå ut pinnar (käglor), men då med klot i stället för kastpinne. Pinnarna kan sedan vara uppställda på 15 olika vis, som är olika lätta eller svåra att slå ut.
Gorodkis upplägg gör också att det är en sport som man kan spela helt på egen hand om man vill, och tävla mot sig själv, genom att försöka slå sina egna personliga rekord i att slå ut pinnarna. Men det är givetvis ännu roligare att spela mot andra! I gorodki går det att vara precis så många eller så få som man vill när man spelar, vilket är ett av skälen till att vi sysslar med det så mycket. Oavsett hur många som sluter upp så går det alltid att dra igång en omgång med gorodki.
Folkspel som älskats av eliten
Gorodki har alltid varit en väldigt folklig aktivitet i Ryssland, men paradoxalt också samtidigt någonting som utövats av den yttersta eliten. Som vi skrev är gorodki belagt sedan 1600-talet och skälet är att Peter den store var en entusiastisk gorodki-utövare, och mycket mer elit än såå blir det knappast. I senare tid vet vi också att både Lenin och Stalin spelade gorodki, och det är nog ingen slump att reglerna formaliserades 1923, efter den ryska revolutionen. Vilket väl får sägas vara ett av få positiva resultat den förde med sig.