Schack

Schack, är det en sport undrar nog många nu, och det är definitivt något som debatterats flitigt i flera decennier. Det finns de som säger ja, och de som säger nej och debatten kommer nog att fortsätta länge än. Vi här på Parkenov tyckte i alla fall till en början att schack inte är en sport, men vi har delvis ändrat oss, och sysslar nu med schack i rätt så stor utsträckning. Det beror på att vi upptäckte att flera av oss sysslat en del med schack, men att vi slutat med det när vi blivit lite äldre. Inte för att vi tyckte schack var tråkigt, utan för att det helt enkelt bara blev så. Så vi var några som bestämde sig för att börja med schack igen, och för att göra det lite mer organiserat så skedde det inom ramarna för Parkenov IK.

Schack har ju också rätt så tydliga kopplingar till Ryssland, i och med alla de briljanta schackspelare som kommit därifrån, som Spassky, Karpov, Kasparov och många fler. Under en lång tid så prenumererade Ryssland på världsmästartiteln, vilket självklart bidragit till att schack ses som något ryskt. Det är helt enkelt någonting som man tagit till sitt hjärta. Ryssland har nästan tre gånger så många stormästare än något annat land vilket är imponerande även med tanke på hur många ryssar det finns.

Sport eller inte?

Men tillbaka till frågan om schack är en sport eller inte. Men Internationella Olympiska Kommittén har FIDE, internationella världsschackförbundet på sin lista över förbund som de erkänner, och schack har länge försökt bli en del av det olympiska programmet. Dessutom så erkänns schack som en sport i runt 100 olika länder, vilket också talar en del för att schack verkligen är en sport. 24 av 28 EU-länder listar också schack som en sport (ett undantag där är Sverige). Så om man ser det på det viset så borde schack nog kunna kallas för en sport.

Men bara för att flera länder säger att schack är en sport, så betyder ju det inte att det är sant. Det huvudsakliga argumentet mot att erkänna att schack är en sport är att det inte är ett fysiskt spel. Men då kan vi ju se lite närmare på exempelvis skytte, som inte heller det är speciellt fysiskt. Det finns ju folk som varit över sextio år och deltagit i OS i just skytte. Eller hästsport, där det väl snarare är hästarna som borde få medaljerna, snarare än ryttarna.

Dessutom, för att kunna koncentrera sig under ett långt parti schack så krävs det att man håller kroppen i form. Det går helt enkelt inte att vara en schackspelare i toppklass om man inte tar hand om sin kropp – den är viktig för att man ska kunna tänka bra. Så schack kräver, faktiskt, indirekt en del fysisk aktivitet. Så på så vis så är schack ett fysiskt spel.

Vi hävdar inte att vi har svaret på frågan, och vet att det finns många bra argument på båda sidor. Men i slutändan så sysslar Parkenov IK med schack helt enkelt för att flera medlemmar vill det, varken mer eller mindre.