Ishockey

Vid sidan av Bandy är ishockey en sport som vi siktar på att kunna börja spela, och det tror vi kommer att bli lite enklare. Ishockey är ju numera betydligt mer populärt än bandy i Sverige, så det kommer nog att bli lättare att värva medlemmar om vi annonserar en satsning på ishockey. Nu är nog alla medvetna om att ishockey är mycket populärt i Ryssland också, men det gör väl inte att det är en ”rysk” sport? Snarare är det väl så att den är kanadensisk; det är ju faktiskt deras nationalsport. En del ligger det nog i det, men ryssarna hävdar faktiskt, i alla fall till viss del, att de ligger bakom ishockey, även om det inte är något som de flesta är medvetna om.

Tveksamt ryskt argument

Det ryska argumentet för att ishockey är ryskt är enkelt: de ser det helt enkelt som en variant av bandy. De använder samma namn för båda sporterna, med tillägget ”med en puck” för ishockey. Nu invänder nog många att det är ganska stora regelskillnader mellan bandy och ishockey, men det verkar inte ryssarna bry sig om, och vi är också lite tveksamma till om Ryssland verkligen kan ta åt sig äran för att ha uppfunnit ishockey. Även om det är sant att det finns likheter mellan de två, och det är mycket möjligt att ishockey hämtat inspiration från just bandy.

I vilket fall som helst så behöver vi ju inte ursäkta allt vi sysslar med med att det är ”ryskt”. Ishockey är roligt, både att spela och att titta på och det är egentligen tillräckligt skäl för att börja med det. Det här med att allt ska vara ryskt är ju mer en fix idé än en regel. Att vi vill räcker mer än väl som motivering för att vi ska börja med någonting, och ishockey ligger högt på vår lista. Faktiskt till och med högre än bandy, eftersom det känns mer realistiskt att vi ska kunna få igång en fungerande ishockeyverksamhet. Det gäller ju att vara realist.

Men för att fortsätta lite med det ryska argumentet: Ryssland var ju under lång tid Sveriges nemesis, där vi förlorade matcher med uppemot tio mål. Det tog ju till mitten av åttiotalet innan vi var ikapp och uppe på deras nivå. Mötena med Ryssland var ju lite speciella, och vi är en och annan åldring här som minns hur det var att möta dem. Kanske inte en positiv koppling, men en koppling likväl. Det gäller ju att vi fortsätter ta hockey på allvar så vi inte ramlar efter igen...

Vill du vara med?

Som om du bor här i trakten och känner att det kunde vara kul att spela lite ishockey, utan att det ska vara på dödligt allvar – tänk korpnivå – så ta gärna kontakt med oss. Vi behöver bli några fler som vill spela ishockey för att det ska bli verklighet. Ta för övrigt gärna kontakt med oss om du vill prova på lite bandy också, eller varför inte bådadera? Vi är ingen stor förening, så nya medlemmar är hjärtligt välkomna, unga som gamla, män som kvinnor.