Padeltennis

Padeltennis

Vi på Parkenov IK har hittat en ny sport som vi vill spela mest hela tiden just nu! Väldigt långt i från boxning och hockeyn som vi annars ägnar väldigt mycket tid till men oj så kul det är. Jag pratar givetvis om padeltennis!

Vi blev nyfikna på vad det var som fick folk att få en sådan hype över denna sport, så vi var helt enkelt tvungna att prova. Till vår stora lättnad fanns all utrustning att hyra på padelcentret. Vi fick hyra både padelrack och padelskor. Inte hade vi en aning om att det ens fanns padelskor men de skulle tydligen göra en väldigt stor skillnad vid snabba vändningar och stopp.

Om det var svårt att lära sig spela och läsa spelet till en början, var det ännu svårare att lära sig reglerna till denna tennisliknande sport. Men tro mig, det var värt de ynka 30 kämpiga minuterna det tog innan man kom in i det.

Jag tänkte ge mig på att försöka förklara hur man spelar padel och därmed sportens regler, så att om du blir sugen på att spela när du läst detta inlägg är du lite mer förberedd än vad vi var.

Regler i Padeltennis

Man spelar alltid dubbel (4 spelare). Samma räknesätt som för tennis. Man startar varje poäng med underhandsserv vilket innebär att racketen inte får träffa bollen högre än höften.

Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i servrutan. Därefter alternerar man sida.

Man har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. Vid serve får man inte träffa sidogallret efter studs, bara glaset.

Man får spela volley, halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido/bakväggen innan man slår tillbaks den till motståndarnas sida. Man får slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

Hur räknar man poäng i padel?

Förlorad poäng - Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måste alltid först träffa marken.

Poängräkning - Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

Padelcentret har en väldigt användarvänlig sida där du lätt kan hitta padelcenter nära eller i din stad. Där kan du även läsa den intressanta historien bakom padel. Historien vittnar bl.a om en spansk jet-set prins som ändrade både regler och spelplanen lite efter eget tycke i ett uråldrigt spel för att detta sedan skulle resultera i just padel!

  • Jens Falkström
Jens Falkström
Om Jens Falkström

Jens är en gammal brottare som i unga år hamnade på pallen i många tävlingar. Efter flera armbågsskador fick brottningskarriären läggas ner.

Idag är Jens Parkenov IK:s webmaster och allt-i-allo som mestadels är med i klubbens brottningsmatcher.